PLANTETHICS

Dénes Barbara


Mindig is szerettem a szabadban lenni, a fákat és a madarakat hallgatni. Vagyis minden neszt, ami onnan jön. :) Így lettem része az elmúlt 15 évben számtalan nemzetközi és hazai fenntarthatósági projektnek és fűződött egyre szorosabb kapcsolatom a természettel.

A PLANTETHICS egy etikus, környezettudatos, fenntartható divat és lakberendezési kiegészítőket, ékszereket készítő hazai márka, ahol mindent kézzel és szeretettel állítunk elő.

A bioetikának van egy olyan ága, ami a növények és az emberek kapcsolatát vizsgálja, azt, hogy miként hatnak egymásra, hogyan segíthetik egymást. Innen ered a nevünk. Közelebb hozzuk a növényeket (tágabb értelemben a természetet) és az embereket.

Minden alapanyagunk etikus forrásból származik és vidám kezek alakítják készre. :) Akár fair trade nemesfémet is választhatsz a természet ihlette, egyedi megrendelésre készített ékszereinkhez. Mindezek mellett több állandó kollekciónkat is megtalálod online ill. Budapesten a CikkCakk Studio-ban.

REWOOD kollekció: A ReWood/ÚjraFa kollekciónk minden darabja viharkárokból és metszési munkálatokból megmaradt, újrahasznosított faágakból készül. Az ágakat felszeleteljük, fúrjuk és végül mindegyiket kézzel csiszoljuk, festjük, lakkozzuk. A faágakból divat és lakberendezési kiegészítőket készítünk, fülbevalók, nyakláncok, karkötők, kitűzők, kulcstartók, mécsestartók, kaspók, vázák, fali dekorációk és fogasok születnek belőlük. Nincs két egyforma köztük, és ha rájuk pillantok, máris hallom a természet minden neszét.

FOREST kollekció: Neked is lehet páfrányos, borostyános, pitypangos nyakláncod vagy fülbevalód. :) A kirándulásaink során kis leveleket, virágokat gyűjtünk, így Te is részese lehetsz a természetjárásainknak. Arra mindig odafigyelünk, hogy bőségesen maradjon hajtás, amivel a növények tovább tudnak nőni és szaporodni, így megóvjuk az erdő ökoszisztémáját. Minden darab Tiffany ólomüveg technikával, kézzel készül.

PLAY PLANTS kollekció: Kis pozsgásokat és kaktuszokat ültetünk antik csészékbe és játék állatokba, hogy a kicsiknek is mielőbb meghozzuk a kedvét a növények, a természet tiszteletéhez és szeretetéhez. A pozsgás- és kaktuszfélék nem igényelnek sok felügyeletet, mégis hosszú ideig díszítik a lakást, irodát, üzlethelyiséget, zöldítik a környezetet. A régiségek bármikor újrahasználhatók, ismét betölthetik eredeti szerepüket teázáskor vagy kávézáskor.

ESSENCE kollekció: Az otthonunk természetes illatosításához készítünk régi csészékbe öntött 100% natúr, vegán, illóolajos szójagyertyákat, egyedi tervezésű, kézzel fúvott üvegekbe zárt, erdei faágak hozzáadásával működő illóolajos diffúzorokat. A szintén természetes illókkal elvarázsolt illatzsákjainkat ruhásszekrénybe, fiókba, autóba vagy épp az edzőcuccunk szállításához használt táskába is tehetjük.

ZUZMO kollekció: A nyakláncokon csiszolt üveggyöngyök és erdei zuzmó lakik apró üvegekben. A hideg, nyirkosabb hónapokban (novembertől áprilisig) a zuzmót vissza lehet adni a szarvasoknak, őzeknek, akiknek ez a kedvenc eledele. Elég, ha vízzel feltöltjük az üvegcsét és amint meglágyult a zuzmó, kihúzhatjuk és kivihetjük egy ágasbogas bokorra, ahol majd rátalálnak az éhes agancsosok és, ha minden jól megy, a tápanyagok és a nedvesség hatására újra települ. Persze azt is lehet, hogy hordjuk, mert nagyon szép élőlény, algák és gombák együttélése alkotja és kutatások szerint akár azt is képes túlélni, ha teljes víztartalmát elveszíti (ezt poikilohydrációnak nevezik). Igazi túlélő, sőt, újraéledő, hiszen kisebb mennyiségű víz esetén is képes azonnal életre kelni, szövetei ilyenkor a víztől telítődnek, megduzzadnak és húsossá válnak, színe pedig a benne található algák színével intenzívebbé válik. Mesés! :)

Hálás vagyok, hogy ilyen csodákkal foglalkozhatok, és, hogy elindíthattam a NATU közösségét, a kreatív, környezettudatos alkotók munkáival teli dobozokat, amelyekkel remélem, sokaknak szerzünk örömet. Tényleg rengeteg odafigyelés, szeretet és munka rejlik bennük. <3

Köszönöm, hogy itt vagy. Nézelődj kedvedre, ismerd meg a többi alkotót is.

Pihenj, élj, láss világot és gondozd a növényeidet! :)​  

Termékek

DOBOZOK, AMIKBEN SZEREPELEK

2016 / OKT / NŐI / BODZA

Sajtó

Ide tesszük fel a tervezővel készített interjúkat, egyéb tartalmakat. Hamarosan. :)