Franka

Franca Festorazzo


Franka vagyok és elsősorban cipőkészítő workshopokat vezetek. Textiltervezőként és fémművesként végeztem, de a bőr mellett kötöttem ki. Az első sarukészítő foglalkozásom tavaly nyáron volt a Nagymarosi Művésztelepen. Idén tavasszal egy hónapra Szibériába utaztam távolról szemlélni magam és azon gondolkoztam milyen új dologba fogjak bele. Feltettem magamnak a kérdést: mi az, amit a legjobban szerettem készíteni az utóbbi időben. A válasz egyértelmű volt: Cipőt!

Így, mire nyárra hazatértem a sarukészítő workshopok ötletével és koncepciójával már magától beindult minden. Szuper volt látni az örömöt és lelkesedést az embereken, amit egy saját szandál elkészítése nyújt. Pedagógusként a tanítás mellett döntöttem. Nincs termékem, az én profilom a workshopok és felébreszteni az emberekben az igényt a saját készítésű cipők iránt. Segítek lerombolni az emberekben a gátakat, a "nem értek hozzá" hozzáállást.

Fontosnak tartom az élményt, hogy a résztvevőim megtapasztalhassák, hogyan készül egy cipő, még ha néha nehéznek is találják. A nálam készült cipők egyediek, kézzel és szeretettel készülnek.

Heti rendszerességgel tartok workshopokat: jelenleg saru, szandál, mokaszin, vászoncipő és babacipő készítő foglalkozások közül lehet választani, de ez folyamatosan bővül.

Minden foglalkozásomon fontos szempont a környezettudatosság. Sokszor dolgozunk maradék textilekből, variáljuk a minőségi bőr alapanyagokkal, így egy tartós, de mégis egyedi lábbeli készülhet. Mindenkit arra bíztatok, hogy hozzon otthonról is anyagokat, például egy elszakadt vászonruhából készülhet egy új vászoncipő.

A foglalkozásaim minimum 4 órásak, de van 7 órás workshop is. Egy zárt cipő elkészítése időigényes folyamat, de az érzés, amikor felveszi az ember élete első saját készítésű cipőjét, semmihez sem fogható...  

Termékek

Sajtó

Ide tesszük fel a tervezővel készített interjúkat, egyéb tartalmakat. Hamarosan. :)